قیمت ارز | قیمت سکه | (لحظهای) | |
---|---|---|---|
دلار | سکه امامی | ۷۱,۳۹۰,۰۰۰ تومان | |
۸۰,۹۲۰ تومان | سکه بهار آزادی | ۶۸,۱۹۰,۰۰۰ تومان | |
طلا ۱۸ عیار | طلا ۲۴ عیار | نیم سکه | ۴۲,۵۰۰,۰۰۰ تومان |
۶,۴۷۶,۵۰۰ تومان | ۸,۶۳۵,۲۰۰ تومان | ربع سکه | ۲۴,۵۰۰,۰۰۰ تومان |
وکیل حق ارتفاق

برای بهره مندی از حق ارتفاق به وکلای تیم ما مراجعه فرمائید و این تیم در تلاش هستند تا حق کسی پایمال نشود.
مقدمه
با سلام خدمت تمام عزیزانی که مقاله ما را برای خواندن انتخاب کرده اند، خدارو شاکریم بار دیگر توفیق این را داشته ایم که به شما عزیزان اطلاعات حقوقی بدهیم .
شاید برای شما هم بار ها موضوع حق ارتفاق پیش آمده باشد ولی از آنجایی که معنی آن را نمیدانستید به آن توجه نکرده اید.
به همین منظور قصد داریم در این مقاله شما را با حق ارتفاق و اهمیت مشاوره حقوقی در این زمینه آشنا نماییم. پس با ما همراه باشید.
معنای لغوی و اصطلاحی ارتفاق
ارتفاق در لغت به معانی مختلفی همچون بر آرنج تکیه کردن، رفاقت کردن و دوست طلبیدن میباشد. اما در حقوق معنای متفاوتی دارد. در ماده 93 قانون مدنی آمده است ارتفاق حقی است ، برای شخص درملک دیگری. منظور ماده این است که ممکن است در املاک شخصی، حقی برای دیگران ایجاد شود و آن افراد بتوانند از این حق استفاده کنند. حال این حق ممکن است با توافق و رضایت مالک ایجاد شده باشد و یا به دلیل موقعیت فیزیکی باشد . حق ارتفاق منوط (وابسته) به ملک مجاور بوده و به صورت مستقل قابل نقل و انتقال نمی باشد. به عنوان مثال مالک باغی که مسیر عبور و رفت و آمد به آن در باغ مجاور است نمیتواند محل عبور آن را به صورت مستقل به شخص دیگری واگذار کند ، بلکه این حق عبور صرفاً با نقل و انتقال باغ و به تبع آن منتقل میشود. بنابراین حق ارتفاق تابع حق مالکیت ملک بوده و به صورت مستقل نمیتواند منتقل شود.
وکیل حق ارتفاق کیست؟
یکی از اختلافات بسیار شایعی که هم در زمین های کشاورزی و باغات مجاور با یکدیگر رخ می دهد و هم در مناطق شهری و ساختمانهای مجاور، حقوق ارتفاقی است. زمین کشاورزی را در نظر بگیرید که به دلیل مجاورت با یکدیگر و شرایط و موقعیت مکانی به گونه ای است که صاحب زمین مجاور لازم است به منظور تردد و رفت و آمد از زمین کشاورزی دیگری استفاده نماید و یا ساختمانی که بنا به دلایل و موقعیت فیزیکی، لازم است ناودان آب خود را از مسیر منزل شخص دیگری عبور دهد. حق ارتفاق یکی از موضوعاتی است که منشأ اختلافات بسیاری برای همسایه بوده و ممکن است در اجرای این حق ضرر و مشکلاتی به وجود آید.
انواع حق ارتفاق چیست؟
حق ارتفاق بنا به روش ایجاد آن به انواع زیر تقسیم میشود :
1» حق ارتفاق قراردادی: این حق ارتفاق بر اساس توافق طرفین ایجاد خواهد شد و تا زمانی که توافق وجود دارد این حق نیز پابرجا میماند. به عنوان مثال صاحب خانه ای به همسایه خود اجازه می دهد که لوله آبی از مسیر منزل او رد شود و یا صاحب باغی اجازه می دهد به منظور آسانی و سهولت مالک باغ مجاور، از باغ او رفت و آمد نماید.
2» حق ارتفاق طبیعی: این حق ارتفاق به دلیل وضعیت طبیعی ملک و شرایط فیزیکی آن ناچاراً ایجاد می شود و در آن توافقی صورت نگرفته است. به عنوان مثال چشمه آبی که از سرچشمه خود شروع شده و در مسیر و مجرای عبور خود باغات مسیر خود را سیراب می نماید، تمامی باغ های در طول مسیر در این چشمه دارای حق ارتفاق بوده و باغ بالادستی نمی تواند به دلیل آنکه این رود از باغ او رد می شود آن را مسدود یا منحرف نماید و یا از رد شدن آب جلوگیری نماید. این حق ارتفاقی است برای تمامی باغ ها که همه آنها نسبت به این حق می بایست پای بند باشند.
3» حق ارتفاق تبعی: حق ارتفاق تبعی حقی است که منوط (وابسته) به حق ارتفاق اصلی دیگری است و به نوعی همراهی با حق ارتفاق اصلی دیگر دارد. به عنوان مثال فردی که حسب توافق با صاحب ملکی، حق استفاده از آب حوض یا آب انبار آن ملک را داشته باشد، حق عبور و رفت و آمد از آن ملک را نیز خواهد داشت. این حق العبور حق ارتفاق تبعی حق شرب خواهد بود.
ویژگی های حق ارتفاق چیست؟
حق ارتفاق دارای ویژگی هایی است که آن را نسبت به حقوق دیگر همچون حق ارتفاق متمایز می نماید. یکی از این ویژگی ها این است که حق ارتفاق مختص اموال غیرمنقول ( غیر قابل انتقال) ذاتی است، غیرمنقول ذاتی اموالی را همچون زمین، باغ، خانه، کوه و معدن و ... را شامل می شود. دومین ویژگی حق ارتفاق این است که غیرقابل تقسیم می باشد. مثلاً ملکی مشاع که دارای حق ارتفاق است، شریک های آن نمی توانند آن را به نسبت سهم خود تقسیم کنند و هر شریک دارای سهم یکسان می باشد. دیگر ویژگی این است که اگر حق ارتفاق طبیعی باشد دائمی خواهد و صرفاً به صورت قهری ( غیر ارادی ) قابل نقل و انتقال است.
مشاوره حقوقی حق ارتفاق
حق ارتفاق از حقوقی است که تضاد منافع در آن ممکن است اختلاف زیادی در آن به وجود آید. به تبع این اختلافات دعاوی و شکایت زیادی در مراجع قضایی مطرح می شود و تعداد زیادی از دعاوی و پرونده های دادگاهی ناشی از حق ارتفاق میباشد. در شهرها بیشترین اختلافات در آپارتمانهایی رخ می دهد که لوله آب، فاضلاب، گاز، دودکش و ... از واحدهای دیگر عبور می کند. در عبور این لوله ها گاهاً مشکلاتی به وجود می آید که ممکن است منجر به طرح دعاوی در دادگاه شود. برای مثال فرض کنید لوله دودکش شومینه واحد طبقه اول که به صورت مجاز ساخته شده و دارای تأییدیه گاز نیز می باشد از واحدهای طبقه بالاتر رد شده و پس از عبور از 4 طبقه به پشت بام میرسد، حال اگر یکی از واحدهای طبقات بالا اقدام به جمع آوری شومینه در واحد خود بنماید و مسیر لوله دودکش را مسدود نماید، این حق برای طبقه اول وجود دارد که از مرجع قضایی الزام این واحد را به بازکردن مجدد لوله بخواهد. مشاوره حقوقی آنلاین حق ارتفاق به شما کمک می کند که در صورت برخورد با این قبیل مسائل و مشکلات راه و روش حل مسئله را یاد گرفته و مسیر صحیح قانونی را انتخاب نمایید. در صورت نیاز به مشاور حقوقی در زمینه حق ارتفاق می باشید و خواهان در میان گذاشتن مسئله به وجود آمده با وکیل حق ارتفاق دارید می توانید با صورت حضوری یا سایر روش های ارتباطی، با وکلای پایه یک دادگستری در موسسه تیم وکلا ارتباط گرفته و روش حل مشکل خود را فرا بگیرید.
مشاوره غیر حضوری و تلفنی حق ارتفاق:
موسسه تیم وکلای کارپردازان با هدف آسان سازی ارتباط و تسریع در آن، روش مشاوره تلفنی حق ارتفاق را نیز فراهم نموده تا بتوانید با وکیل آنلاین حق ارتفاق تماس تلفنی گرفته و با او مشورت نمایید. در صورت عدم آگاهی که مشکل را خود را در کدام مرجع طرح نمایید و به چه روشی دنبال ، و مسئله خود را چگونه حل نمایید ،بهترین راهکار برقراری تماس تلفنی با وکیل حق ارتفاق است تا مسیر و روش های قانونی و سریع را به شما ارائه دهد و شما بتوانید در سریع ترین زمان ممکن بهترین راه حل را انتخاب نمایید. شماره مشاوره تلفنی حق ارتفاق با موسسه تیم وکلا شماره های زیر میباشد :
02122383605
09193797186
نمونه رأی حق ارتفاق :
به منظور آشنایی بیشتر شما با حق ارتفاق، نمونه ای از رأی دادگاه که مرتبط با این موضوع می باشد به شرح زیر ارائه می گردد:
در خصوص دادخواست تقدیمی آقای ذ.الف. به طرفیت آقای ع.م.ع. و آقای ح.ع. به خواسته خواسته رفع مزاحمت و رعایت و اجازه حق عبور برای ملک خواهان، شرح دادخوست احتراماً به استحضار میرساند اینجانب مالک یک قطعه زمین با بنای احداثی در آن به پلاک ثبتی ... بخش ... تهران میباشم نظر به اینکه در مجاورت ملک بنده زمین خالی و فضای سبز میباشد و از ملک بنده درب به سمت زمین خالی باز میشود که از قبل بوده است حال شهرداری زمین خالی را به خوانده دوم واگذار کرده و جواز ساخت آن را نیز صادر کرده است و دستور مسدودی درب مشرف به زمین خالی را داده در حالیکه این درب از قبل بوده است و بنده نیز در ملاقات با شهردار تقاضای خرید آن را جهت رفع مزاحمت احتمالی آینده نموده بودم ولی جوابی نگرفتم و ملک خوانده سوم نیز که در مجاورت ملک بنده میباشد طبق روال سابق باید به بنده حق عبور دهد علیهذا تقاضای رسیدگی و صدور حکم مبنی بر رفع مزاحمت و رعایت حریم درب بنده توسط خوانده اول و دوم و اجازه حق عبور توسط خوانده سوم را دارم. آدرس ملک : تهران- ...-... ضمناً ملک فوق دارای سابقه رسیدگی در شعبه 151 دادگاه عمومی حقوقی تهران میباشد، دادگاه وقت رسیدگی تعیین. طرفین دعوت نسخه ثانی دادخواست و ضمائم جهت ابلاغ به خوانده ارسال اخطاریه وقت رسیدگی در موعد به طرفین ابلاغ و اعاده و پیوست میباشد. دادگاه در وقت مقرر تشکیل خواهان حاضر شده است اظهار داشته خواسته به شرح دادخواست تقدیمی است تقاضای رسیدگی و محکومیت خوانده به شرح خواسته داریم. نظر به اینکه ملک خواهان قریب سی سال است بدینصورت میباشد و اکنون با جواز ساخت خصوص ملک مقابل با احداث آن درب ملک خواهان مسدود خواهد شد و شهرداری در صدور جواز ساخت بایستی حق خواهان را لحاظ مینمود و خوانده دوم نیز با خواهان در ملک بطور مشاعی مالک هستند و خواندگان در قبال دعوی مطروحه دفاع و ایراد مؤثری که خلاف ادعای خواهان را ثابت نماید به دادگاه ارائه و ابراز نداشته و اقرار به این دارند که خواهان مالک رسمی ملک است و با احداث بنا در ملک مجاور درب منزل ایشان مسدود خواهد شد و حقالعبورخواهان مسلم است و سی سال است که بدینصورت استفاده شده است و سبق تصرف دارد و عقلاً و عملاً هم کار دیگری نمیتواند انجام دهد و با احداث ساختمان در ملک مجاور خواهان در منزل خود محبوس خواهد شد و دفاع مؤثری بعمل نیاورده است و دلیل عدم حقانیت خواهان را اعلام نکردهاند لذا دعوی خواهان وارد و ثابت میباشد و به استناد مواد 1257 قانون مدنی مصوب 1307 و مواد 198 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 حکم به محکومیت خواندگان به راه عبورخواهان صادر و اعلام میگردد رأی صادره حضوری محسوب و ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه محترم تجدیدنظر استان تهران میباشد* خصوص دعوی خواهان به طرفیت شهرداری تهران نظر به اینکه شهرداری راه عبور خواهان را مسدود نکرده است لذا دعوی به کیفیت مطروحه صحیح نبوده و غیرمسموع تشخیص میباشد به استناد مواد 2 و 197 و 84 و89 قانون آیین دادرسی مدنی قرار رد دعوی ( عدم استماع دعوی) خواهان علیه شهرداری صادر و اعلام میدارد قرار صادره ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم تجدیدنظر استان تهران خواهد بود.، اگر خواهان به تصمیم شهرداری خصوص جواز ساخت صادره اعتراض دارد به دیوان عدالت اداری میتواند مراجعه نماید.
رئیس شعبه 151 دادگاه عمومی حقوقی تهران - داودآبادی
نمونه دادخواست اثبات حق ارتفاق
در ذیل نمونه ای بسیار ساده و بدون توضیح از دادخواست اثبات حق ارتفاق برای شما ارائه شده که بسته به شرایط و موضوع هر پرونده نیاز به شرح بیشتر و افزودن توضیحات بیشتر می باشد. اما عموماً اصل و اساس آن به شرح ذیل می باشد.
ریاست محترم دادگاه عمومی حقوقی شهرستان ...
با سلام و ادای احترام
احتراماً به استحضار مي رساند اينجانب به موجب دلايل و مستندات ارائه شده داراي حق ارتفاق مشتمل بر حق العبور/حق المجرا/ در ملك خوانده واقع در …………….. مي باشم، لذا رسيدگي و صدور حكم بر اثبات حقوق ارتفاقي به شرح مذكور مورد استدعاست .
با تشكر و تجديد احترام
جلوگیری از حق ارتفاق
حق ارتفاق جزو حقوقی است که اگر با مانعی از سوی مالک ملک مجاور یا شخص ثالثی رو به رو شود ذیحق می تواند رفع مزاحمت یا رفع ممانعت از حق خود را از دادگاه بخواهد. فرض کنید صاحب باغ بالادستی اجازه عبور آب را به باغ پایین دست ندهد و با انحراف مسیر آب مانع ورود شود. در این موقعیت صاحب باغ پایین دستی می تواند با طرح دعوای ممانعت از حق علیه صاحب باغ بالادست، حل و فصل آن را از مرجع قضایی بخواهد.
زوال حق ارتفاق به چه معناست؟
هرچند در خصوص زوال حق ارتفاق اختلاف نظرهایی وجود دارد، اما مهم ترین روش های زوال حق ارتفاق به شرح زیر می باشد:
1- از بین رفتن توافق و قرارداد: همانطور که گفته شد حق ارتفاق ممکن است با توافق به وجود بیاید. حال اگر این توافق به نحوی منقضی شود و یا به هر روشی منحل شود و توافق از بین برود، حق ارتفاق ایجاد شده از بین خواهد رفت.
2- از بین رفتن ملک: در حقوق ارتفاقی از بین رفتن دو ملک مجاور که حقی را برای یکی از مالکین آن ایجاد نموده است موجب از بین رفتن حق ارتفاق می شود. مانند تخریب کامل دو ساختمان مجاور بر اثر زلزله که یکی از ساختمانها در ملک دیگر دارای مجرای آب می شود.
3- رجوع مالک از اذن خویش: روش دیگر زوال حق ارتفاق رجوع مالک از اذن خویش است. برخی از حقوق ارتفاقی به صرف اذن مالک ایجاد شده اند. اگر مالک از اذن خود رجوع نماید و از ادامه حق ارتفاق انصراف دهد حق ارتفاق به وجود آمده زوال می یابد.
نتیجه
به طور کلی موضوع حق ارتفاق در همه زمان و مکان برای افراد پیش می آید ، چنانچه ملک مشاعی با یکدیگر دارید و برای عبور و مرور آن به مشکل خورده آید میتوانید با اخذ وکیل خوب پایه یک دادگستری و موضوع حق ارتفاق مشکل خود را به سهولت حل کنید .
تیم وکلا اینجاست تا با خدمات چندین ساله و وکلای دادگستری خود ، چالش های شما عزیزان را برطرف نماید.
دیدگاه ها